חלק ב’ לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע”ט – 2018, עוסק בסדרי דין כלליים. פרק א’ לחלק מפרט את ההגדרות ובכללן: בוררות, גישור, דין זר, הוצאות, החלטה, חוק אכיפת פסקי חוץ, חוק הבוררות, חוק הכשרות המשפטית ועוד כפי שמפרט הפרק.
יצויין כי להגדרות אלו התווספה הגדרה נוספת – “תביעת רכב – תובענה לפיצויים בשל נזק שנגרם לרכוש עקב שימוש ברכב מנועי;” בנוסף, להגדרה “תובענה לפיצויים בשל נזק גוף”, התווסף מימד חוזי בנוסח הבא: “לרבות תביעה חוזית לקבלת תגמולי ביטוח לפי פוליסת ביטוח בשל נזק גוף; ואולם תובענה שעילתה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אינה תובענה לפיצויים בשל נזקי גוף;” (ציטוטי התקנות מתוך תקנות סדר הדין האזרחי, תשע”ט-2018 – מאגר נבו)
בין היתר מפרטת ההגדרה לעיל מהו “תצהיר” לפי סעיף 15 לפקודת הראיות והינו, “תצהיר שבכתב כראיה בדין. (א) מקום שמותר לאדם על-פי דין, או שנדרש אדם, להוכיח דבר על-ידי תצהיר בכתב, בשבועה או בהן צדק, יהיה תצהירו בכתב ראיה כשרה, אם הוזהר המצהיר כי עליו להצהיר את האמת וכי יהא צפוי לענשים הקבועים בחוק אם לא יעשה כן.
(ב) האזהרה לפי סעיף קטן (א) תינתן, ונתינתה תאושר על פני התצהיר, על-ידי אחד מאלה:
(1) שופט;
(2) דיין בבית דין דתי;
(3) היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה, פרקליטי מחוז, פרקליטי נפה, וסגני פרקליט המדינה ופרקליטי המחוז ועוזריהם;
(4) עורך-דין;
(5) ראש רשות מקומית;
(6) אדם אחר שהסמיכו לכך שר המשפטים.” (פקודת הראיות [נוסח חדש], תשל”א-1971 – מאגר נבו).
ככל שהתצהיר ניתן מחוץ לישראל מפרטת התקנה, “לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמיתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה:
(1) בפני נציג דיפלומטי או קונסולרי של ישראל;
(2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפסקה (1);
(3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה;
(4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובלבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לביצוע אמנת האג (ביטול אימות מסמכי חוץ ציבוריים), התשל”ז-1977, שמאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון לפי דיני אותה מדינה;” (תקנות סדר הדין האזרחי, תשע”ט-2018 – מאגר נבו)
לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע”ט – 2018 – מאגר נבו
__________________________
אין האמור במאמר כדי להוות ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא. כל העושה שימוש בתכנים המפורסמים במאמר זה בפרט ובאתר בכלל עושה זאת על דעתו ואחריותו בלבד. יש להיוועץ עם עו”ד.
ט.ל.ח