You are currently viewing סמים "קלים", מדרון חלקלק

סמים "קלים", מדרון חלקלק

הילדים שלכם עזבו את הבית, הם לומדים/עובדים, מבלים במסיבות, במועדונים – חיים את החיים בעיר הגדולה. מדווחים שהכל טוב ושאין לכם מה לדאוג… לעיתים בפועל, המצב שונה בתכלית. חלק מהם נסחף אחר תרבות השתיה וגם לקלות הבלתי נסבלת של עישון סמים "קלים" המובילה לעיתים לתוצאה הבלתי נמנעת של שימוש בסמים אחרים והגלישה במדרון החלקלק מתחילה. פעמים רבות ההורים הם אלו שיודעים אחרונים וגם אז במקרה. נדיר שהילד יבוא ויגיד, 'אבא, אמא יש לי בעיה', משום שהוא לא חושב שהוא בבעיה. נדמה לו/לה שהם בשליטה, החיים יפים, אבל המציאות שונה בתכלית.
עמיר פירני, "שימוש בסמים "קלים" הוא מדרון חלקלק. אני קורא להורים ולכל מי שחושב שהמצב "קל" להתעורר". צילום: פרטי.

עמיר פירני MSW, קב"ן במיל', מחבר הספר "טראומה התמכרות וטראומה", מרצה במכון "מגיד" פאסימי ביותר ביחס לתופעה שרק הולכת ומתפשטת. מבחינתו המלחמה האמיתית היא ברחובות, במועדונים ובמסיבות שבהן הצעירים שותים וצורכים סמים וחושבים שזה "מגניב" ו"קולי", עד שהם כבר "עמוק בפנים". על פי פירני המצב רק ילך ויחמיר וקשר השתיקה סביב העניין רק ינציח את הבעיה. פירני, "הפניה לייעוץ בנושא התמכרויות אינה קלה למשפחות רבות. פניה זו מורכבת אף יותר בקרב בני משפחה פרודים או גרושים. עובדתית אני מרגיש זאת שנים ארוכות בקליניקה הטיפולית שלי. פניה לייעוץ בנושאי התמכרויות מעלה ככל הנראה איזה שהיא רתיעה סטיגמטית. זו אפשרות אחת. אפשרות שנייה הנה המהלך הקלוקל של מהלך הלגאליזאציה לסמים קלים, מהלך הנתפס על ידי איש מקצוע כמוני, כמהלך פופוליסטי המישר קו עם מאות אלפי צרכני סמים קלים, בוחרים פוטנציאלים, ומטעה את דעת הדור הצעיר".

עד כמה השיהוי שבפניה לייעוץ בעייתית?

"שיהוי הפניה לייעוץ בנושא התמכרויות לסמים, אלכוהול והימורים, הינה נפיצות הבעיה ותוצאותיה. משפחה המהססת לפנות לייעוץ מנציחה את בעיית התמכרות. בעיה ההולכת ומחמירה עם הזמן, במכפלות של חומרה והחמרה. בן משפחה שהיה יכול לקבל ייעוץ בתחילת תהליך ההתמכרות שלו לסמים "קלים" (ואין סמים קלים), יכול לפתח פסיכוזה, מחלת נפש, להסתבך עם החוק, לפנות לסמים מסוכנים יותר, לבזבז מזומנים, זמן, יעילות ואתגרי חיים. הכל בטווחי זמן של שבועות בודדים. כך גם בבעיית ההתמכרות להימורים. במצבים של בן משפחה מכור להימורים, בעיית התמכרות מאוד קשה היום במדינתנו. השהיית הפניה לייעוץ יכולה להקפיץ את חובות המהמר מאלפי ועשרות אלפי שקלים לחובות עצומים של מאות אלפי שקלים בפרקי זמן קצרים ביותר".

מדוע קיים היסוס הפניה לייעוץ למומחה למצבי התמכרויות עוצר את בני המשפחה?

"ההסברים שאני שומע בקליניקה כשאני שואל מדוע פנו אלי רק עכשיו הם מגוונים,  'לא ידענו שיש בעיית סמים, או לא חשבנו שהבעיה חמורה כל כך. ויש כמובן גם את המשפחות שבהן התחושה היא ש"נכשלנו" בדרך החינוך שלנו, אולי אנחנו ההורים הראנו דוגמא מתירה של שימוש בסמים. לצערי יש הורים שחושבים שלעשן יחד גראס עם הילד המתבגר הוא דבר לגיטימי ומקרב, שכן הם ממילא מעשנים, אז למה לא לעשן כבר יחד, וכמובן קיים אולי גם החשש שהקרובים לנו, מסגרות החינוך, המשפחה המורחבת, הצבא, העבודה, יחשפו לחומרת הבעיה של ילדנו". מנגד משפחות שעברו גירושים, משפחות הנמצאות בפרידה, אולי מאשימות את עצמן כי בשל ההליך אולי זנחו את ילדיהם? אולי גרמו להם לסבל נפשי שהפנה אותם למציאת חומר מאלחש ומטשטש, כמו הסם?"

האם עיקר הבעיה היא תל אביב, על כל הבארים, המועדונים ותרבות השתיה והסמים ה"קלים" שבה, או שקיימת בכל מקום?

"לצערי תל אביב (אבל לא רק), היא שדה קרב של ממש בכל הנוגע לשימוש בסמים "קלים" שזולג אל שימוש בסמים אחרים/כבדים. ילדים משתמשים בסמים ועלולים להתמכר לסם, והריחוק של הילד שהגיע לעיר הגדולה מקשה מאוד על זיהוי הבעיה ועל טיפול בה בשלב המוקדם. בקיבוצים ובישובים הקהילתיים הבעיה לעיתים חמורה אף יותר. הסטיגמה, החשש מרכילות, הפחד מדעת הקהל, ממצבים בהם כולם מכירים את כולם. או שאולי הריחוק המסוים מעיני יחידות האכיפה, המשטרה והפיקוח".

עד כמה תהליך הליגליזציה מטעה כל כך את ההורים והצעירים לסיכונים שבהתמכרויות?

"התהליך מטעה עד מעוות את המציאות. אני רוצה לקרוא להורים להיות עם היד על הדופק ולפקח על הנעשה עם הילדים שעזבו את הבית וחיים לבד בתל אביב בסביבה שבה סמים "קלים" וסמים כבדים הפכו להיות סוג של נורמה במועדונים ובמסיבות. שלא לדבר על כך שיש משפחות בהן קיימת נורמה לפיה הורים צעירים מעשנים סמים "קלים", (שאינם קלים כלל),  לצד ילדיהם, הנה מסר חינוכי מוטעה והרסני. ילד הגדל על ברכי הורה המעשן סמים, גדל למציאות שעישון הוא הנורמה, ש"עישון חברתי" הינו מותר ורצוי. ילד כזה יעשן בכדי להתנסות וילד כזה ינסה סמים שונים ללא מודעות לחומרת הפגיעה בו".

מה המסר שלך לכל מי שיקרא את הכתבה הזו?

"המסר הוא ברור, אני קורא למשפחות, להורים, לאחים הבוגרים, לאנשי החינוך וההוראה, לאנשי חוק והאכיפה, לרופאי המשפחה, אני פונה אליכם, הקדימו ייעוץ למצבי שימוש בסמים, אלכוהול והתמכרות להימורים. ראו באתר שלי, את 5 הצעדים אותם אני ממליץ להורים להתמודדות ראשונה בבעיות התמכרות. אל תזניחו את מצב השימוש של ילדכם לסמים, אלכוהול והימורים."

_____________________________

עמיר פירני MSW, יועץ מומחה למצבי התמכרויות.

נייד: 0544946034,

www.amirpirani.com

______________________

  • המאמר אינו מהווה המלצה או ייעוץ מכל סוג שהוא. כל העושה שימוש בנאמר, עושה זאת על דעת עצמו בלבד.