החום הכבד, איומי הסגר ברקע, התחושה הזו שצריך להספיק המון לפני שניאלץ (אולי) להסתגר בבית שוב לתקופה לא ידועה, מוציאים את בני הנוער אל הרחובות, חופי הים, פארקים, מועדונים (תלוי גיל כמובן) ועוד בילויים. ההורים אשר בטוחים שהילדים אצל חברה או חברה מופתעים, לגלות כי הם בילו את כל הלילה בחוץ על ספסל בשדרה או בפארק, ומגלים זאת לאחר שמקבלים הודעה מבית החולים כי הילד הגיע שיכור ופצוע או במקרה הרע יותר מיודעים כי הילד חשוד במעשה פלילי והוא נמצא בתחנת המשטרה.
מיטל בוארון, עו״ד פלילית לעבריינות נוער, אשר מייצגת בני נוער בהליך פלילי אינה מופתעת, “חופשת הקיץ מביאה עימה המון גירויים. בני הנוער יוצאים לרחובות, לבילויים, לחופי הים, פארקים וכל התגודדות שכזו הינה בגדר מדרון חלקלק”. עו”ד בוארון שעשתה את ההתמחות שלה בבית משפט לנוער ומאז עוסקת כבר מעל לעשור בתחום עבירות בני הנוער, מרצה בכל רחבי הארץ בפני בני נוער, צוותי חינוך והורים וכל פעם נדהמת מחדש עד כמה ההורים וצוותי החינוך אינם מודעים לתמונת המצב האמיתית”.
ילדי הורים פרודים או גרושים, עלולים למצוא עצמם במדרון חלקלק אף יותר, שכן לא תמיד מקום מגורי האם/אב מוכר להם ויתרה מכך, כל הורה חושב שההורה אצלו נמצא הילד בטוח. אז לא תמיד, ולא בכל מצב.
נתחיל מהסוף: אלו נורות אדומות צריכות להבהב להורים לילדים בגיל ההתבגרות בשלהי החופש הגדול?
בעיקרון אלו אותן נורות אזהרה שיכולות להבהב גם בימים של שגרה. בחופש הגדול יש מעיין מתירנות ומתן חופש פעולה גדול יותר מצד ההורים, וחלק מבני הנוער מבלים יותר מחוץ לבית בלילות והחשיפה שלהם להתנהגות עבריינית עלולה להיות יותר גדולה.
הסימנים שיש לשים אליהם לב: היעדרות בלתי רגילה מהבית בפרט בשעות הלילה, בנות שלא ישנות בבית, מציאת חפץ או משהו לא מוכר בחדר המתבגר, מבט אחר, עיניים אדומות, ריח.
מה עושים כשהנורות מהבהבות ומתעורר ספק ראשוני?
ראשית רצוי לזהות מה מהבהב? שעות רבות מול המחשב? היעדרות ארוכה מהבית? אם למשל מדובר על ילדה אשר שוהה שעות ארוכות מול המחשב, יש לפקח במידת האפשר ולנהל שיחה שתפקח את עיניה, גם אם מדובר בילד. במידה ונמצא משהו מחשיד פונים למשטרה, מוקד 118 ואפילו לעו”ד.
תארי לי כרוניקה ידועה מראש של מדרון חלקלק בדרך אל הסתבכות בפלילים
היעדרות מרובה מהבית עד שעות הלילה המאוחרות יום אחר יום, הוא סימן שאינו מבשר טובות ובד”כ המתבגר יהיה מושפע מהחברה עימה הוא מסתובב, דבר המוביל לא פעם לעבירות פליליות, גם אם מדובר בילד ללא עבר פלילי.
מהן העברות הנפוצות יותר של בני נוער במהלך החופשות?
לצערי הרב העבירות הנפוצות ביותר בחופש הגדול הן סמים וצריכת אלכוהול.
האם יש הבדל בין עבירות של קיץ לעבירות של חורף?
לא בהכרח. עם זאת בקיץ בכלל ובחופש הגדול בפרט ילד בן 13 סביר להניח שלא ייסע לאילת, לעומתו ילד בן 16 או 17 כן, ושוב תחושת המתירנות והחופש אצל בני הנוער גורמת להם לחשוב כי הכל מותר, הרבה פעמים תפיסתם מעוותת לגבי מידת ההסכמה אצל בנות לקיום יחסי מין ולכן במקרים כאלו למשל מתרחשות המון עבירות מין.
דבר אחר, בחופש בני נוער רבים אוהבים לשבת באיזה פארק או אצל חבר, בד”כ הם הרבה חברה ועושים “ישיבה” שותים אלכוהול וסמים. ההשפעה של אלכוהול וסמים על בני נוער היא פי 3 מאדם מבוגר ולכן מעבר לעבירה עצמה הם עלולים להיגרר לעבירות נוספות מעצם ההשפעה על גופם.
איזה תיק זכור לך במיוחד?
תיק שזכור לי במיוחד הוא תיק של קטין שהתדרדר לשימוש בסם והתמכר, המשפחה שלו התרחקה, לא רצו לגייס אותו והוא היה ממש אבוד עם מספר תיקים פלילי. לקחתי את הייצוג, שלחתי את הקטין לגמילה וטיפול, סגרתי את התיקים נגדו ולאחר טיפול ממושך הצליח גם להתגייס לצבא ולא רק, אלא להתגייס לאן שרצה – עבורי זהו סיפוק גדול ועבורו הצלחה ואנחנו עד היום שומרים על קשר.
מה תגידי להורים שמגלים שהבן שלהם הסתבך בפליליים ומתקשר אליהם מהמשטרה?
ראשית, לפני כל פעולה להתקשר לעו”ד פלילי המתמחה בעבירות נוער, שייתן לקטין ייעוץ לפני החקירה הראשונה ולכל החקירות שלאחריה, אם יהיו, זהו כלל ברזל מבחינתי!
רק עו”ד ידע לכוון את הקטין לפני חקירה פלילית, יסביר לו את הזכויות שלו ומעבר לכך יהיה הגב שלו. לאחר מכן יכול עוה”ד יכול לסגור את התיק ואם יש צורך אז לנהל הליך משפטי תוך דגש לשיקום וטיפול, מזעור הנזק העתידי וסיוע בגיוס לצבא ובחיים האזרחיים.
האם למרות ההסתבכות הפלילית ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולהתחיל מחדש?
בהחלט כן! כאשר קטין נקלע להליך פלילי, יש באפשרותו לקבל כלים לכל החיים ולא משנה מאיזה רקע הוא הגיע. היום המדינה מאפשרת שיקום וטיפול עבור כל קטין.
עו”ד בוארון, “משרדי מטפל בבני נוער בכל הנוגע לעבירות פליליות החל משלב החקירה בתחנת המשטרה, מובילה לסגירת תיקים וסיוע בגיוס לצבא. במידת הצורך עד לסיום המשפט, בדגש על הליך שיקומי. אני רואה בדיני המשפחה חלק בלתי נפרד מתחום עבירות בני הנוער, ועושה שימוש בכלים רבים המשותפים בשני התחומים, כדי להגן ולשמור תמיד על טובת הילדים בהליך הגירושין”.
———————————————
*המאמר אינו מהווה המלצה משפטית מכל סוג שהוא וכל העושה שימוש בנאמר, עושה זאת על אחריותו/ה האישית.
יש לפנות למשטרה, לעו”ד.
משרדה של עו”ד הדין מיטל בוארון, מתמחה גם בדיני משפחה ומלווה זוגות בתהליכי גירושין, גישור, הסכמי ממון, משמורת, ניכור הורי, סרבנות גט, מזונות, חלוקת רכוש. מייצגת בבתי המשפט ובבית הדין הרבני.
פרטי התקשרות עם משרד עו”ד מיטל בוארון:
אתר המשרד:
נייד: 050-301-3560