מאמר מס’ 3: צוואות במימי קורונה
בימים כתיקונם אנו דוחים את הטיפול בכתיבת צוואה; בהסדרת מה יעלה ברכוש שעמלנו עבורו כל חיינו לאחר לכתינו מן העולם. קשה לנו להתמודד עם התרחיש הזה. אולם, בימי הקורונה עם חוסר הוודאות והחשש מהלא נודע, גוברות הפניות לעריכת צוואה. המצב הנוכחי מחייב לעלות לסדר היום הפרטי של כל אחד מאיתנו נושא שחלקינו מעדיף לא להתייחס אליו. צוואות. ברור כי צוואה המנוסחת היטב, מדויקת, תקפה והוגנת, תמנע בבוא היום מחלוקות, מריבות והתנגדויות ותשמור על אחדות המשפחה גם לאחר לכתינו. עו”ד מירית ענתבי, מומחית לדיני משפחה, מתייחסת לנושא עם פוקוס על ימי הקורונה הטעונים והבלתי צפויים.
מה הדבר הכי נכון לעשות בימים אלו?
“אני מעודדת עריכת צוואה בימים כתיקונם, קל וחומר בימים אלו. ראשית, התא המשפחתי המודרני: פרודים, גרושים, נישואים שניים, חד הוריות, ידועים בציבור ועוד מצבים משפחתיים מורכבים, מחייבים רבים להתכונן ולערוך צוואה בגיל יחסית צעיר מאשר בעבר.”
צוואה היא משאלתו האחרונה של האדם, אך זו לעתים לא מתמלאת במלואה. התנגדויות שמתעוררות מצד אלו הסוברים כי נעשה להם עוול, פותחות תיבות פנדורה ומהוות ירית פתיחה למה שמכנים בשם הכולל “מלחמות ירושה”. אז מתחיל מחול שדים שכל הצדדים בו יוצאים ממנו חבולים, ובמלחמה כמו במלחמה אין מנצחים. קיומה של צוואה אינו מבטיח התנהלות נינוחה לאחר פתיחתה.
אין ספור בעיות עלולות לצוץ והן תעצורנה את הליך קיום הצוואה. לכל צוואה תנאים משלה ובכדי שתהיה תקפה ברגע האמת, תנאים אלו מחייבים ואינם מחליפים האחד את השני אלא מצטברים האחד לשני. כאשר היקף הרכוש ידוע וניתן לכימות, נדמה כי קל יותר לחלק את הרכוש גם למצווים וגם לנהנים. בעיה אמתית בחלוקת רכוש ניתן למצוא במושבים. (על כך נפרט בכתבה נפרדת)
ההמלצה על עריכת הצוואה בגיל צעיר לא פוסחת על כלל הציבור. אנו דואגים שנים על מנת לצבור רכוש וממון, וודאי שנרצה לדאוג שהרכוש יעבור לידיים הנכונות עם לכתנו. לדברים משנה תוקף לגבי האוכלוסייה המבוגרת.
האם את ממליצה לרענן צוואות ולבדוק תקינותן?
“במצב של אלפי מתים בכל יום ברחבי אירופה, של אי ידיעה מה יקרה מחר, חובה לקחת אחריות ולדאוג ליקירנו שיקבלו את המתנות עליהן עמלנו כל חיינו.”
ובמצב כזה של הסגר כמו שאנו חווים?
במצב של הסגר פתוחות בפנינו מספר אפשרויות לעריכת צוואות; עריכת צוואה בפני נוטריון; עריכת צוואה בכתב יד (מומלץ קודם לנסחה ולאשרה עם עו”ד המבין בתחום).
*עו”ד מירית ענתבי היא מומחית בדיני משפחה וחקיקה, מייסדת מרכז ״עמית״ לגישור ובוררות, יו”ר פורום כנסת וחקיקה ויו”ר ועדה ארצית לניכור הורי וסרבנות קשר בלשכת עורכי הדין וממונה מטעם ראש עיריית ראשון לציון בוועדה לזכויות הילד.
לעמוד הפייסבוק של עו”ד מירית ענתבי
———————————————————————————–
***אין לראות במאמר זה משום ייעוץ משפטי מכל סוג שהו. כל העושה שימוש בתוכן המאמר עושה זאת על אחריותו/ה בלבד.