You are currently viewing ירושה מבורכת או קללה לדורות

ירושה מבורכת או קללה לדורות

משפחה מעל הכל? לא כאשר נאבקים על הירושה

פתיחת הצוואה עלולה להיות ארוע מכונן בחיי המשפחה. אם יצלמו את הרגעים האלה נדמה כי לא יזדקקו אפילו לעריכה. הם יהיו מזוקקים, נדירים ומטלטלים באותנטיות שלהם. את הרגע הזה והבאים אחריו, שבו אחד מהילדים או שניים מהם מרגישים מקופחים או מרומים קשה לתאר במילים וגם כתבתם צוואה, לא בטוח שהיא תתגבר על כל המוקשים הצפויים להתגלות בדרך. 
"הכאב הוא קודם כל כאב פיזי בלב, בגוף, ממש כמו לחתוך בבשר החי", אומר בן משפחה שאחותו גררה אותם לבית משפט לאחר שסברה כי נעשה עוול בחלוקת הרכוש על ידי אמם.

פרופ' דני גימשי, תת ניצב בדימוס, ראש המחלקה לקרימינולוגיה, המסלול האקדמי המכללה למנהל, "בסכסוכי ירושה עולים לא רק משקעי העבר בין בני המשפחה, אלא גם אירועי עבר משותפים הנוגעים למשפחה משפחותיהם ולמעגל הקרובים והחברים".  ד"ר חביבה אייל, פסיכולוגית קלינית, "כדי להבין משמעותם של סכסוכי ירושה כדאי להבין את ההקשר שבו הם קורים. משקעי עבר צצים ועולים, החיים שהכרנו קודם לא יחזרו ולעתים למות הורה/ים,  קדמה תקופה של מחלה או קושי אחר שדרש התגייסות של הילדים לעזור להורים המבוגרים וחלוקת הנטל לא היתה שווה, מה שיכול להפרות את זרעי הסכסוך העכשווי". כך או אחרת, ברגעים האלה כל אחד מהילדים לוקח צד ומתחיל סכסוך ירושה שעלול להימשך שנים שמשאיר אחריו בתים נטושים, חנויות מוזנחות, חשבונות בנק מדולדלים ומשפחות שכבר לא מתקשרות בחג לומר חג שמח, בלשון המעטה. במלחמה כמו במלחמה כולם מפסידים, כוחות, אנרגיות, חברות ובריאות. והצלקות? נשארות לעד ועוברות מדור לדור. ירושה מבורכת או קללה לדורות? כל משפחה והסיפור שלה.

  משפחה מעל הכל?

מאבק על ירושה שהתחיל בדור אחד עובר כחוט השני לאורך כל הדורות שלאחריו.  "הכאב הוא קודם כל כאב פיזי בלב, בגוף, כמו לחתוך בבשר החי", אומר בן משפחה שאחותו גררה אותם לבית משפט לאחר שסברה כי נעשה עוול בחלוקת הרכוש על ידי אמה. "כל החיים היא קיבלה מה שהיא רצתה, ועכשיו אמא שלי עשתה צדק, חילקה הכל שווה בשווה וגם עכשיו היא רוצה יותר, מאשימה אותנו בזיוף הצוואה וגוררת אותנו לבית משפט ואני לא אוותר לה. אני מקווה שבמשפט יעשה הצדק סוף סוף".

צדק? חלוקה הוגנת? בבית משפט פורטים עד דק את מאבקי הירושה ומנפצים מיתוסים כמו 'משפחה היא מעל הכל', 'דם זה לא מים' ועוד קלישאות. ברגע הזה שבו ההורים הולכים לעולמם מתפרק, משהו שאולי היה מעורער כבר מלכתחילה ומועצם ברגע האמת, פתיחת הצוואה.

פרופ' דני גימשי, "סכסוכי ירושה אמוציונליים וקשים, עלולים לגרום לאלימות הפוטנציאלית לצאת מהכוח אל הפועל"

פרופ' גימשי, "בסכסוכי ירושה עולים לא רק משקעי העבר בין בני המשפחה, אלא גם אירועי עבר משותפים הנוגעים למשפחה משפחותיהם ולמעגל הקרובים והחברים. מדובר במידע משותף שנשמר בסוד במהלך השנים, בחוויות משותפות, ובאירועים בהם עושים היורשים הפוטנציאליים, לרוב באמצעות עידוד ודחיפה מצד עורכי הדין שלהם, שימוש לקידום האינטרסים שלהם, במסגרת קרבות הירושה". פרופ' גימשי מדגיש כי, "המאפיין המיוחד של מאבקי הירושה, הוא המרכיב האמוציונלי החזק, הגורם ל"מלחמת עולם" בקרב היורשים הפוטנציאליים שהם לרוב בני המשפחה הגרעינית ו/או המשפחה המורחבת". 

האם קרע במשפחה על סכסוכי ירושה יכול שיתאחה?             

"קרע במשפחה כתוצאה ממאבקי ירושה הוא משבר עמוק וחריף, במהלכו מתרסקים יחסי האמון והאהבה, ונוצרים יחסים של תיעוב ושנאה בין בני המשפחה המעורבים בסכסוך הירושה. משבר זה מתרחש, לעתים קרובות כאשר הצדדים בסכסוך כבר נמצאים בגילאים בוגרים ומבוגרים, דבר המקטין את יכולת הגמישות וההסתגלות של המסוכסכים, ומגביר את מידת הנוקשות והקיבעון בקרבם. מאפיינים אלו מקשים כמובן, את יכולת הריפוי ואיחוי הקרעים בקרב בני המשפחה המסוכסכים ביניהם. נתיב הריפוי והאיחוי, חייב להתבסס על ויתורים הדדיים ועל צמצום האגו של המעורבים בסכסוך, בבחינת "להיות חכמים ולא צודקים". חכמים להבין שהנזקים האישיים והחבריים, הכאב והסבל שנגרמים לצדדים בסכסוך ולמעגל הקרוב שלכם, עצומים ואפילו נוראיים ולהבין שקשה מאוד, אם בלתי אפשרי לתקן ולהדביק כוס זכוכית שנזרקה לרצפת האבן והתנפצה לרסיסים".

 האם ידועים מקרים רבים של אלימות בתוך המשפחה על רקע סכסוכי ירושה?  

  "יחסים בין בני המשפחה, מלווים תמיד במעטפת רגשית חזקה, אהבה ושנאה, קנאה ופרגון, תמיכה ותקיפה. הממד הרגשי הזה מהווה פוטנציאל, לאלימות בין בני המשפחה הקרובים ביותר, אחים ואחיות ילדים והורים, דודים ודודות. אולם גל ההרס של האלימות עלול לפרוץ לעתים מעבר לגבולות המשפחה הגרעינית, וללבות את אש השנאה והאלימות גם בקרב קרובים, מכרים וחברים. מדובר באלימות מילולית לרבות העלבות, איומים תקיפות מילוליות ברשת הווירטואלית וברשתות חברתיות. לאלימות המילולית פוטנציאל להתפתח לאלימות פיזית, מכות, דקירות, חבלה ברכוש, הצתות של כלי רכב, רכוש ובתים, ניסיונות רצח ואף מוכרים בספרות מעשי רצח שהתרחשו על רקע של סכסוכי ירושה. ידועים מקרים בהם נשלחו ילדים שיפגעו בבני משפחה אחרים, עד כדי גרימת פציעות גופניות חמורות וגרימת מוות של בן משפחה או קרוב רחוק יותר".

     אדם לאדם זאב!?

ויכוח הגותי עתיק יומין הוא האם "טבע האדם הוא טוב מנעוריו, או שאדם לאדם –זאב" (הובס). מבלי להכריע בוויכוח זה, נדמה לי שניתן להסכים כי התשובה אינה דיכוטומית רע – טוב, אלא נכון להסתכל על טבע האדם כעל רצף של אלים-לא אלים, ולהסכים להנחה כי בקרב רוב בני האדם טמון פוטנציאל מסוים לאלימות". אומר פרופ' גימשי וממשיך, "פוטנציאל זה מתפרץ בדרך כלל, כתוצאה מהשפעות סביבתיות ומצביות המשפיעות על ההתנהגות האנושית. סכסוכי ירושה אמוציונליים וקשים, עלולים לגרום לאלימות הפוטנציאלית לצאת מהכוח אל הפועל. אלימות זו יכולה להיות פונקציונלית, כמו הפחדה של הצד השני, או ניסיון להשפיע על בן/בת המשפחה לעשות משהו או להימנע מלנקוט פעולה מסוימת. אולם, האלימות יכולה לנבוע משנאה ונקמנות, ובכך לפגוע קשה בקורבן האלימות אך גם בפוגע עצמו בבחינת "תמות נפשי עם פלשתים". המשפחה היא רקמה אנושית מורכבת, הפועלת ומתפקדת על בסיס מערכת של איזונים ובלמים, ופגיעה באחד ממרכיביה, עלולה להרוס את מערכת האיזונים ולפגוע למעשה בכל אחד ממרכיבי המעגל המשפחתי והמערכת החברתי במסגרתה נמצאת המשפחה הגרעינית והמורחבת".

ד"ר חביבה אייל
ד"ר חביבה אייל. "פניה לגישור או יעוץ משפחתי יכולה מאד לעזור, משום שבעזרתם אפשר להפריד בין נושאי הוויכוח השונים (כסף או רגש)".

ד"ר חביבה אייל,  פסיכולוגית קלינית בעלת התמחות רבת שנים בטיפול משפחתי וזוגי, גישור ויעוץ ארגוני עם ניסיון רב בטיפול ויעוץ למשפחות עסקים ולמשפחות בוגרות, מתייחסת בין היתר גם להקשר ולמשקעי העבר בין הצדדים, "כדי להבין משמעותם של סכסוכי ירושה כדאי להבין את ההקשר שבו הם קורים. לעתים למות הורה/ים  קדמה למוות תקופה של מחלה או קושי אחר שדרש התגייסות של הילדים לעזור להורים המבוגרים. חלוקה לא שוויונית של הנטל הזה היתה יכולה להפרות את זרעי הסכסוך העכשווי ". זאת ועוד מוסיפה ד"ר אייל,  "מעבר לכך, משקעים מן העבר הרחוק יותר מתעוררים באופן טבעי בתגובה לשינוי המשפחתי. למשל, כעסים  בין אחים ואחיות (על רקע של אפליית ההורים, קנאה, או אפילו תחרות על בן/בת זוג מהעבר הרחוק.  כעסים אלו יכול להיות שנדחקו לתהום השכחה כדי לשמור על "שלום בית", או בית שההורים שמרו על קיומו בארוחות משפחתיות וחגיגות ימי הולדת. אותו בית איננו עכשיו והרגשות שהודחקו יוצאים לאוויר העולם".

  המאבק לעתים סובב סביב חפצים ששווים אינו רב. איך ניתן להסביר זאת?                         

"כאשר יש צוואה המפלה בין הילדים (אפילו להרגשתם..) כסף וחפצים הופכים למסמלים את אהבת ההורים ואחים עלולים למצוא את עצמם בקרב על תמונה או שטיח, כשהעוצמות הרגשיות המלוות אותו שייכות לרגשות שנוצרו בעבר, אך בהחלט יכולים להעיב את יחסי המשפחה בהווה ובעתיד.

 האם קרע במשפחה על סכסוכי ירושה יכול שיתאחה"?           

  "מאחר וסכסוכי ירושה "מתודלקים" על רגשות מהעבר, לעתים קרובות קשה להבין את העוצמות והאנרגיות המושקעים בהם. קורה שסכסוכים כאלה יוצרים קרע עמוק, גם בגלל שהם מאפשרים להוציא לאוויר הפתוח רגשות ומחשובת שאנשים הדחיקו והחליטו לא לדבר עליהם כדי לא לפגוע ולהיפגע. הוויכוחים על הצד החומרי של הירושה נותנים לגיטימציה להתעקש (כי על כסף יש יותר רשות לריב ולעמוד על שלך). פניה לגישור או יעוץ משפחתי יכולה מאד לעזור משום שבעזרתם  אפשר להפריד בין נושאי הוויכוח השונים (כסף או רגש)".

 האם ידועים מקרים רבים של אלימות בתוך המשפחה על רקע סכסוכי ירושה?     

"כאמור, ריבים אלה יכולים להיות מאד אמוציונליים. עצמות רגשיות כאלו יכולות להביא לאבדן שליטה ולהתנהגות אלימה גם במשפחתו שאינן רגילות ליישב סכסוכים בעזרת אלימות. על אחת כמה וכמה כאשר יש במשפחה נטייה לאלימות או היסטוריה של שימוש באלימות. גם כאן, כדאי להיעזר בגורמים חיצוניים לגישור או יעוץ לפני שייעשו מעשים  שקשה יהיה לתקן את השפעתם בעתיד".

   סכסוך ירושה יכול להביא לרצח בתוך המשפחה?                     

   "רצח בתוך המשפחה הוא מעשה חמור וברוב המשפחות גם סכסוכי ירושה כבדים לא יביאו לרצח. במשפחות אלימות, או כאלה שהתרבות שלהן מצדיקה רצח מסיבות שונות (כמו כבוד המשפחה) ניתן יהיה לפרש התנהגות מסויימת כפגיעה בכבוד ולהצדיק רצח.

האם סכסוכי ירושה מוציאים מהמעורבים אלימות שהיתה טמונה בהם תמיד?   

"בכל אחד מאתנו יש פוטנציאל לאלימות. זהו מנגנון הישרדותי הקיים בכל יונק (fight or flight impulse) רוב בני האדם יודעים איך להרגיע את עצמם ואיך לרסן את האלימות שבתוכם". כאשר המאבק מגיע לבית המשפט הוא מתעצם. נכנסים לתמונה כוחות נוספים, זרים שפורטים עד דק את מערכת היחסים במשפחה שברגע אחד יכולה להפוך מאוהב לאויב.

 צמצום סכסוכי ירושה או אמנות צמצום האגו                                       

"ניתן לצמצם את רמת סכסוכי הירושה ולשלוט על הסכסוך ולהביאו למצב שפוי. פרופ' גימשי מתייחס לכך ואומר,  "ידוע כי סכסוכי ירושה, כמו גם סכסוכים בין בני זוג, גורמים לכאב רב ולסבל קשה לבני המשפחה ועבור הסביבה הקרובה שלהם. גורם חשוב לסכסוכי ירושה, הוא הרצון העז להיצמד לרכוש, לכסף למעמד ולכבוד. הלימוד הבודהיסטי מלמדנו כי אחד המקורות העיקריים לכאב ולסבל  שכל אחד מאיתנו חווה בחייו, הוא ההצמדות החזקה ולפעמים הבלתי מתפשרת לדברים רבים, לרבות רכוש, מעמד, כבוד, סטטוס מקצועי והצמדות לבן/בת זוג ולאלו שאנחנו אוהבים. אולם, החיים שלנו ועולמנו נמצאים בהשתנות מתמדת, כך שגם הדברים שנראים לנו כיציבים לאורך זמן, יום אחד, מוקדם ומאוחר ייעלמו ואינם. לכן, חוסר ההבנה של ההשתנות המתמדת, העדר הראיה של התהוות הגומלין שקיימת בין כל דבר בעולם, ואשליית ההצמדות לדברים הללו ולדברים אחרים יוצרים אי נחת, כאב וסבל. מכאן, שתובנות אלו ביחס לסכסוכי ירושה, יכולות להביא את המסוכסכים לוויתורים חד צדדיים, שעשויים לגרום גם לוויתורים הדדיים. אומנות צמצום האגו, הוויתור בסכסוכי ירושה, יכולים להביא להנמכת רמות הפחד, השנאה והתיעוב, המלבים, לעתים קרובות, את להבות סכסוך הירושה".

ד"ר אייל מבין מייסדות מכון שינוי בהרצליה, מלמדת ומדריכה אנשי מקצוע, מציעה לחשוב להוסיף לצוואה מכתב אישי לילדים. "בכל מקרה חשוב שהצוואה תנוסח בבהירות הן ביחס לכוונת הכותב (הבסיס להחלטות על חלוקת הרכוש) והן ביחס ליישום הכוונות. אני ממליצה לנסח צוואה שתבטא את רצון הכותב. מוטב שאם יהיו כעסים או חילוקי דעות הם יכוונו אל הכותב ולא אל בני המשפחה שנשארו וצריכים להמשיך את יחסיהם בעתיד".

ובאשר לגישור אומרת ד"ר אייל, "גישור הוא תהליך נכון לפתרון סכסוכים שכן מטרתו ליצור מצב של הסכמה ופתרון שמתחש גם במרכיבים רגשיים ולא רק חומריים ו"יבשים". הגישור בוודאי עדיף על פניה לבית המשפט שם התהליך הוא אדוורסרי ועורכי הדין עוסקים לא רק בקידום הפתרון הרצוי לשולחיהם אלא גם ב"השחרת" היריבים. אותם יריבים הם בני משפחה שצריכים הם וילדיהם להמשיך בחיי משפחה תקינים ככל האפשר".

 צוואה, החוק היבש ומה שביניהם

על מה כדאי להקפיד בניסוח צוואה?

Some wooden cubes forming the word law, in front of a gavel. Digital illustration.
צוואה מנוסחת היטב בצורה ברורה ובהירה מצמצמת התנגדויות.

הצוואה שתבחר מבין 4 סוגי הצוואות, חייבת לעמוד בדרישות המהותיות והצורניות בכדי שלא ימצאו בה פגמים.(אמנם ניתן לרפא פגמים מסוימים בבית המשפט בהתאם  להוראות  סעיף 25 לחוק הירושה התשכ"ה 1965, אך עצם היות הצוואה פגומה יכול כשלעצמו לעורר ספקות/חשש ביחס לגמירות דעתו של המנוח ויכול להוות בסיס להתנגדות). צוואה מנוסחת היטב בצורה ברורה ובהירה מצמצמת התנגדויות. אבל בתי המשפט עמוסים בדיונים העוסקים בהתנגדויות לקיום צוואות, הנובעות מהתנגדויות היורשים היכולות לנבוע מסוגים שונים של טענות.  מטרת הבירור הינה למעשה, הרצון  להיצמד ככל שניתן לרצון המוריש ולגמירת הדעת שלו.

לנסח צוואה או להשאיר את חלוקת הירושה לפי "החוק היבש"?     

 "ברמת העיקרון ככל שלא מבקשים לשנות מסדרי הירושה על פי דין, ניתן להשאיר את חלוקת הרכוש להתקיים בבוא היום על פי חוק. במקרים בהם מבקשים לשנות מסדרי הירושה על פי דין  חייבים לערוך צוואה או אם יש סיבה לחשש שעלול לנבוע ממורכבות המשפחה, ידועים בציבור, נישואין פרק ב', ילדים מחוץ לנישואין ועוד רצוי לערוך צוואה".

עד כמה רצוי לנסח צוואות לבד מבלי להיעזר בעורך דין?                                     

 "הדבר כמובן תלוי במורכבות ההוראות אותן מבקש המצווה לקיים לאחר מותו. הוראות לא מורכבות  וברורות, ניתן לכתוב ולנסח לבד. כאשר צוואות קצרות בהירות מובנות, בלי סרבולים – בלי התניות כמו, "אם….אז", ניתן לנסח צוואה לבד. ככל שההוראות מורכבות יותר, כדאי ורצוי להיעזר בעורך דין. להבדיל ממסמכים משפטיים אחרים, כותב הצוואה שערך אותה לא יהיה כאן כדי להסביר למה התכוון, וכשהצוואה תגיע לכדי קיום לא יהיה את מי לשאול".

עד כמה ניסוח נכון של צוואה עשוי לפתור סכסוכים עתידיים בעת פתיחתה?           

 "כל מקרה לגופו שכן לכך כבר נכנסים פרמטרים אותם הזכרנו בראשית הכתבה, הקשורים למשקעי עבר, להרגשה של קיפוח. קיומה של צוואה אינו מבטיח התנהלות נינוחה לאחר פתיחתה. אין ספור בעיות עלולות לצוץ והן תעצורנה את הליך קיום הצוואה. בנוסף ישנן עילות התנגדות שאינן קשורות לניסוח של הצוואה, אלא חותרות תחת הרצון של המצווה (השפעה בלתי הוגנת, תלות, אי כשירות לצוות)".

גישור או הליך משפטי?                                                                           

   "הדבר תלוי בנפשות הפועלות. בתי המשפט עמוסים בדיונים סביב מאבקי ירושה שעלולים לאורך שנים, שכן גוררים אחריהם ערעורים לערכאות גבוהות, וגובים מחירים כבדים מהצדדים במהלך הדרך".

————————————————–

הכותבת הינה משפטנית ומגשרת.

*הנאמר בכתבה זו אינו מהווה בשום אופן ייעוץ משפטי בכל הקשור לנושא צוואות ובכלל.

*חלק מבעלי התפקידים המרואיינים בכתבה יתכן ואינם מכהנים כבר בתפקיד זה.

*בכפוף לתקנון האתר.