הזכות להיות הורים
הזכות להיות הורים אינה מובנת מאליה, ככל שהדבר תלוי במצב נפשי של המבקש. שאלת זכות זו הובאה להכרעת בית המשפט שקבע, “פרו ורבו ומלאו את הארץ”.
בפסק דין שנפסק לאחרונה בבית משפט לענייני משפחה בחיפה, הורתה כב’ השופטת אספרנצה אלון לבית חולים, להמשיך את טיפולי הפוריות באדם חסוי. זאת לפי בקשת האפוטרופוסים על גופו ורכושו. פסק הדין מתאר את החסוי היום כבן 32 כמי שאיבד את אחיו כשהיה בן 18 ומאז החל מצבו הנפשי להתערער, עד שאובחנה אצלו סכיזופרניה פראנואידית. הקושי להרות החל לאחר שנישא והזוג החל בטיפולי פוריות.
לחסוי שנמצא בטיפול במרפאה לבריאות הנפש מונו אפוטרופוסים – אביו ואחותו על גופו ורכושו, ואלו עתרו לבית המשפט בבקשה כי יורה על המשך טיפולי הפוריות, ובהם ניתוח החסוי לצורך הוצאת זרע מגופו. בבקשה פירוט האפוטרופוסים את מערכת היחסים שבין החסוי ולאשתו, ואת התמיכה הרחבה לה הם זוכים, והדגישו כי אין מניעה להמשך הטיפול ובכללו ניתוח זה, מאחר והם עומדים בתנאיה המומלצים של וועדת מור- יוסף. מנגד טענה ב”כ היועמ”ש, כי ניתוח מסוג זה אינו נדרש להצלת חיים וכי משמעותו הבאת ילד לעולם, ויש לקיים את המלצות וועדת מור יוסף וליישמן.
תא משפחתי יציב
לצורך החלטה הוגשו לבית המשפט שני תסקירים. הראשון תאר את נכונות משפחתו של החסוי ורעייתו לסייע לבני הזוג לכשיוולד הילד. כמו כן התייחס התסקיר למסוגלותה של אשתו לגדל את הילד. זאת ועוד, תאר התסקיר מערכת יחסים תקינה ויציבה בין בני הזוג, וכי החסוי נתן את הסכמתו לטיפולי הפוריות מדעת. התסקיר השני היווה תסקיר משלים ממנו, עלה כי החסוי ורעייתו זוכים לסיוע והדרכה מהאפוטרופוסים והם משמעותיים מאוד, ומהווים משענת ותמיכה לבני הזוג כעת וגם כשיולדו ילדיהם.
בדיון שנערך לאחר הגשת התסקירים ביקש בא כוח הצדדים מבית המשפט, להיעתר לבקשה ולאפשר לחסוי את הטיפול ובכך לאפשר לו להקים תא משפחתי יציב. ב”כ היועמ”ש הניחה בפני בית המשפט את המלצות וועדת מור יוסף, וביקשה כי החלטתו תינתן בהתאם למילוי שני התנאים ובהם: החסוי נותן את הסכמתו מדעת לטיפולים וכי לאשתו תהיה המסוגלות לטפל בילד לכשיולד. בנימוקים להכרעה התייחס בית המשפט לזכות להרות, הנתפסת כזכות טבעית המביעה המשכיות, ונובעת ממנה גם הזכות לכבודו, למימוש עצמי ולהגשמתו העצמית של האדם. עוד ציין בית המשפט, כי בדיקה מוקדמת של הכשירות להיות הורים ובכך את הזכות לקבל טיפולי פוריות לבני זוג שאינם פוריים, מפלה בין בני הזוג לבני זוג אחרים שהינם פוריים אבל כושרם להיות הורים לא נבחן. יכול שיהיו ביניהם הורים שהינם מבוגרים מדי, ריצוי עונשי מאסר אן עדיין מרצים, הורים שמתעללים בילדיהם ועוד.
“פרו ורבו ומלאו את הארץ”
בית המשפט שנדרש לדיון בזכות בסיסית ביותר אולי של האדם, להביא ילד לעולם, לא יכול היה להתעלם מהעובדה כי התרשם מכך שהחסוי אכן נתן הסכמתו מדעת ורעייתו תהיה מסוגלת לטפל בילד. כמו כן התרשם בית המשפט מרצונם העז לילד ולדעתו יעמדו כל אלה לטובתו של הילד לכשילד. זאת בשל העובדה בין היתר, כי הוריו נלחמו על הבאתו לעולם. עם הנתונים הללו קבעה השופטת אספרנצה אלון כי בקשת המשפחה תאושר, הביעה תפילה כי משאלתם תתגשם בקרוב והוסיפה, “ויברך אותם אלוהים ויאמר להם פרו ורבו ומלאו את הארץ”, (בראשית, א’ כח (א).
____________________________________________________
א”פ 6036-10-08
הכותבת הינה משפטנית ומגשרת.
*בכפוף לתקנון
ט.ל.ח